ג'ניס לין ג'ופלין היא הוכחה כואבת שאנחנו הקהל, נהנים מסבלם של אחרים, כלומר היוצרים, בכל סוג של אומנות, מתרגמים את כאבם לכדי אומנות שמרגשת ומשמחת אותנו. במוזיקה שלה ועל הבמה, ג'ופלין הייתה גדולה מהחיים, חזקה, סוערת ובלתי ניתנת לעצירה, אבל האמת המרה היא שג'ניס, כמו כולנו, רק רצתה שיאהבו אותה. לא משנה כמה סמים ואלכוהול היא צרכה, לא משנה כמה ארגזים של סאות'רן קומפורט הביאו לה, זה לא הספיק כדי לטשטש את הכאב.
דחייה הייתה מנת חלקה החל מהילדות הקשה כנערה ליברלית פמיניסטית ואמיצה בטקסס, לב הדרום השמרני והגזעני. דרך ההשפלה במכללה כש-"זכתה" בתחרות הגבר המכוער ועד להתמכרות הקשה לסמים (עוד לפני הקריירה על הבמות), והבן זוג ששיקר ונטש אותה. בניגוד לרבים אחרים שנלחמים בחיים, לג'ניס הייתה לפחות תרופה וקראו לה מוזיקה. דרך המוזיקה היא ביטאה עצמה, הבמה הייתה המקום היחיד שבו הרגישה שייכת והקהל העניק לה את האהבה שהשתוקקה לה. אבל כשההופעה נגמרה והמסיבה מאחורי הקלעים התפזרה ג'ניס נשארה לבד עם הדחייה, הכאב והתשוקה, ופנתה שוב ושוב לאמצעי הבריחה שבסופו של דבר קטפו אותה מהעולם הזה בגיל 27.
בשיר Chelsea Hotel, לאונרד כהן מספר לנו על הלילה שלו ושל ג'ניס ומשלב את הגיגיו עם ציטוט שובר לב של ג'ניס וכמו תמיד גם במקרה הזה, האמנים מנסחים את הטרגדיה שלהם טוב יותר מכולנו:
And clenching your fist for the ones like us
Who are oppressed by the figures of beauty
You fixed yourself, you said, "Well never mind,
We are ugly but we have the music"
שעה ראשונה:
01 Erma Franklin – Piece of My Heart
02 (Patti Smith – Lullaby (I Was Working Real Hard
03 Janis Joplin – A Woman Left Lonely
04 Fruition – Northern Town
05 Cat Stevens – The Wind
06 King Crimson – I Talk to The Wind
07 Balmorhea – Wind & Sea
08 Kris Kristofferson – Me and Bobby McGee
09 Otis Redding – (Sittin' on) The Dock of the Bay
10 Janis Joplin – Maybe
11 Jeff Beck Group – Definitely Maybe
12 (George Michael – A Different Corner (Symphonica
13 OSOG – Sweet Harmony
14 Bob Marley & The Wailers – Turn Your Lights Down Low
המילה "רוח" עושה את השימוש הכי נעים לאוזן באות ח'. מצד אחד זו מילה קצרה, קטנה ועדינה אבל עם משמעות עצומה. יש לה הכוח להרוס הכול ומצד שני ללטף ולצנן ביום קיץ חם. היא מלבה את האש אבל גם מפיצה אבקנים כדי שעולם חדש יצמח. היא נושאת על כתפייה ציפורים ומפלצות טכנולוגיות ונודדת בעצמה בכל העולם, נושאת בשורה חדשה מארץ לארץ. חשוב מכל אלו הוא כוחה לייצר מוזיקה בין אם היא מניעה את העלים וזרימת הנחלים, בין אם היא שורקת במסדרונות צרים בין הרים, ובין אם האדם עושה בה כרצונו בעזרת פעמונים, חלילים ועוד. תרבות ורוח, מה עוד צריך אדם? (נכתב במקור עבור יום העברית ופורסם כאן).
שעה שנייה:
01 גרי אקשטיין – רוח סתיו
02 The Olympians – Venus
03 Janis Joplin – Work Me, Lord
04 Electric Flag – With Time There Is Change
05 Suzanne Vega – Tom's Diner
06 תמר גלעדי – המלכה והחייל
07 Cat Power – The Greatest
08 Bill Withers – Lean on Me
09 Janis Joplin – Trust Me
10 Leonard Cohen – Chelsea Hotel No. 2
11 Janis Joplin – Little Girl Blue
12 Dinah Washington & Max Richter – The Bitter Earth on The Nature Of Daylight
13 Don Mclean – Babylon
14 Jose Feliciano – Here There and Everywhere